Tips voor het voorbereiden van een bootvakantie

5 december 2019 | Tips | redactie

Een bootvakantie is heerlijk, je gaat lekker je eigen gangetje terwijl je lekker tot rust komt op het water. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je alles goed voorbereid, zo kan jij optimaal van je vakantie genieten. Of je nou een eigen buitenboordmotor boot hebt, of speciaal een boot gaat huren, er komt flink wat bij een bootvakantie kijken. Met onze tips maak jij je helemaal klaar en hoef je zo alleen nog maar het water in!

Denk je route goed uit en doe het voorwerk

Als je weet waar je naartoe wilt is het ook handig om alle praktische zaken goed op een rijtje hebt. Weet waar en wanneer je overal langs komt, en informeer jezelf alvast over alle relevante zaken. Met een waterkaart ben je altijd bewust van de belangrijkste dingen. Als je langs bruggen of sluizen komt is het ook handig om dit van te voren te weten. Ook is het belangrijk om op tijd plekjes in de jachthavens te boeken. Hou de weersvoorspellingen ook alvast in de gaten, zo ben je niet verast als het opeens minder weer is. Bovendien is het handig om de boot ook klaar te hebben voor eventueel slecht weer. Met een biminitop blijf je bijvoorbeeld makkelijk droog.

Regel al het noodzakelijke papierwerk van tevoren

Wanneer je op vaarvakantie gaat zijn er eerst een paar logistieke dingen waar je rekening mee moet houden. Zo ben je niet ineens verast omdat je bent vergeten om iets te regelen. Ben je bijvoorbeeld van plan om je boot met een boottrailer op locatie te krijgen, zorg dan dat je in het bezit ben groene kaart. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de vaarbewijzen regelt indien nodig. Afhankelijk van je bootvakantie is het in sommige gevallen nodig om een vaarbewijs te hebben. Let goed op, er zijn verschillende soorten, dus zorg dat je zeker weet dat je de juist hebt. Heb je geen vaarbewijs, geen zorgen, je kan gewoon op vaarvakantie. Maar zorg dan wel dat je alles zo plant dat het nergens verplicht is.

Zorg dat je de juiste verzekering hebt

Ook is het belangrijk dat je boot verzekerd is. Los van het feit dat het belangrijk is om financieel gedekt te zijn, moet je in sommige jachthavens verplicht in het bezit van een verzekering zijn. Hou er rekening mee dat het type verzekering dat nodig is afhankelijk is van waar je naartoe gaat. Als je naar het buitenland gaat heb je namelijk een speciale internationale verzekering nodig.  Doe altijd een dubbele check om zeker te weten dat dit in orde is, het zou natuurlijk ontzettend jammer zijn dat je op locatie komt en niet mag verblijven omdat je niet de juiste papieren hebt.